West-Vlaamse JMA's
Slider01
Slider02
Slider03
Slider04

Visie


JMA’s laten jongeren spelenderwijs musiceren individueel of in groep!

VisieElk Jeugdmuziekatelier laat kinderen of volwassenen op pedagogische manier musiceren. Muzikanten worden spelenderwijs uitgenodigd tot een muzische beleving: individueel of groep, vocaal of instrumentaal.

Het jeugdmuziekatelier (JMA) is een specifiek gestructureerde vorm van jeugdwerk waarin kinderen en jongeren op een ontspannende en aangename wijze muzikaal gevormd worden. De vorming in een JMA heeft geen louter technisch of artistiek product tot doel, maar nodigt de kinderen - spelenderwijs - uit tot een muzische beleving via de muziek.

Het kind - met zijn eigen vermogens en beperktheden - staat centraal in het JMA. De muzikale vorming gebeurt via een ervarings- en handelingsgericht proces waarbij elk goed gemeende poging tot muzikale expressie met respect en waardering wordt aangemoedigd. Het ontwikkelen van een muzische grondhouding behoort immers tot de kerntaken van het JMA.

Ieder lid maakt vanaf het begin - in overeenstemming met de ideeën van het Orff-Schulwerk - deel uit van een groep, waarin op vocale en instrumentale wijze gemusiceerd wordt. De vrije keuze voor een individuele vocale en/of instrumentale vorming in een JMA groeit vanuit de behoefte aan verschillende vormen van samen-musiceren.

Muzikale begrippen worden aangebracht vanuit de muzikale beleving.

Visie

In een JMA gaat het om muziek. Muziek is een expressievorm. Het ligt dus binnen de verantwoordelijkheid van de JMA-leiding (pedagogisch verantwoordelijke, bestuur en monitoren) om erover te waken dat de activiteiten binnen een JMA volledig zijn afgestemd op het beoefenen van muziek in al haar verschijningsvormen. Daar horen oefeningen bij, repertoire, kennismakingen, optredens. Daar horen aanmoedigingen bij en waardeoordelen, beloningen en berispingen.

Maar een JMA is in de eerste plaats een atelier. In een atelier mag je proberen, mislukken, prutsen en knoeien......creëren dus. Maar in een atelier ben je onmiskenbaar gedreven, gebeten door de microbe van de muziek. Een atelier impliceert begeleiding. Een begeleiding in een JMA is een toonbeeld van kindvriendelijkheid, rust en volharding tegelijk. Een atelier mag ’tentoonstellen’. Men mag af en toe eens komen kijken hoe het er aan toe gaat. Dit kan in een jaarconcert, een opendeurdag of een ander toonmoment. Kinderen zijn blij en fier eens te mogen tonen aan vrienden en kennissen wat ze in het JMA elke week doen.

Alle JMA’s zijn ontstaan uit de Orff-beweging. In een JMA wordt per definitie gemusiceerd op Orff-instrumenten, wordt samenzang gecultiveerd en groepsmusiceren aangemoedigd en beoefend. Naast deze steunpilaren worden in een JMA ook de poorten open gesteld om andere dan de pedagogische principes van Orff te leren kennen en desgewenst toe te passen.

De gemeentelijke muziekacademie is niet een concurrent van het JMA maar wel een goede buur. Beiden hebben verschillende belangen. Dat er een wederzijds en evenwichtige bevloeiing is, is normaal en goed. De lat ligt op een verschillende hoogte. Kinderen moeten kunnen kiezen voor het niveau dat hen ligt.

Samenwerkingsproject W-VL JMA's

billie en bollie

         
 
Visie
Afdelingen
Assebroek (Brugge)
Damme
Kortrijk
Kristus-Koning (Brugge)
Kuurne
Oostkamp
Roeselare
Sint-Andries (Brugge)
Sint-Kruis (Brugge)
Sint-Michiels (Brugge)
Tielt
Varsenare
Wielsbeke
Aanbod
Notenleer
Notenleer volwassenen
Altblokfluit
Dwarsfluit
Gitaar
Gitaar
Klarinet
Piano
Slagwerk
Viool
Synthesizer
Mandoline
Saxofoon
Koper
Cello
Hobo
Fagot
Accordeon
Zang
Speelgroep
Dictie/expressie/toneel
Dans
Inschrijven
Verhuur
Vacatures
Contact
West-Vlaamse JMA's
Algemene contactgegevens
West-Vlaamse jeugdmuziekateliers
Muziekscholen West-VlaanderenMeer Contactgegevens bij afdelingen